Harrastuksena koiranäyttelyt

Keravalla asustava Tara harrastaa yhdessä bullterrierinsä Sugaradga Poderosan “Totoro” kanssa koiranäyttelyissä käymistä. Tara on harrastanut Totoron kanssa aktiivisesti koiranäyttelyitä vuoden ajan. Viimeiset 10 vuotta Tara on kuitenkin toiminut hyvän ystävänsä näyttelytiimissä kerryttäen kokemusta ja osaamista koiranäyttelyiden kiemuroista.

”Olen kulkenut paljon mm. afgaanivinttikoirien kanssa näyttelyissä ja uskon, että kipinä näyttelyihin syntyi silloin. Ihastuneena katsoin koiria, jotka esiintyivät edukseen ja selkeästi nauttivat siitä”, kertoo Tara. Siksi hän olikin innoissaan siitä, kun oma koira Totoro osoitti olevansa innokas näyttelyitä kohtaan heti pentuajoista lähtien. Tara kuvailee olevansa kunnianhimoinen ja nauttii kilpailemisesta ja menestyksestä. Hän tuntee olonsa kotoisaksi paikassa, jossa on paljon koiria, ihmisiä ja hälinää ja siksi koiranäyttelyt ovatkin lähellä sydäntä.

Tara kokee, että näyttelyissä käyminen on hyvin palkitsevaa ja koukuttavaa. ”Ei ole itsestäänselvyys saada kommunikointia kohdilleen bullin kanssa ja juuri siitä syystä se onkin niin koukuttavaa, kun saat hyvästä yhteydestä palkinnon”, toteaa Tara. Taran silmää miellyttää myös kovin bullterrierin ulkonäkö ja luonne, joten sekin on yksi syy siihen, miksi hän nauttii näyttelyharrastuksesta juuri tämän rodun kanssa paljon.

Näyttelyt vaativat omistajalta innokkuutta ja omistautumista lajia kohtaan. Heti ei kannata luovuttaa, vaikka aluksi kaikki ei menisikään suunnitelmien mukaan. Näyttelyt vaativat joskus pitkää pinnaa, hermoja ja huumorintajua. Näyttelypäivät saattavat venyä todella pitkiksi, joihin uuden harrastajan kannattaa varautua. Näyttelykauteen tulee valmistautua hyvissä ajoin, jopa kuukausia ennen itse näyttelyä. Koiran tulee olla hyvässä lihaskunnossa ja oikeassa painossa. Myös turkki, suu ja kynnet tulee olla huoliteltuina.

”Nuori koira kannattaa sosiaalistaa ja opettaa perus kehäkäytöstä ennen näyttelyihin osallistumista. Nuoren koiran kanssa näyttelykausi kannattaa suunnitella niin, ettei into pääse laantumaan eikä näyttelyitä koiran kehitysvaiheessa olisi liikaa. Kun nuoren koiran treenaamiseen näkee vaivaa ja tekee sen huolellisesti, riittää aktiivisella näyttelykaudella olevat näyttelyt tämän taidon ylläpitämiseksi”, sanoo Tara.

Näyttelyn kulku

Näyttelyyn ilmoittaudutaan yleensä 1–2 kuukautta ennen tapahtumaa. Näyttelyä edeltävänä päivänä on hyvä pestä koira. Koiralla tulee olla sille sopiva näyttelyremmi, jonka kanssa on hyvä harjoitella etukäteen. Näyttelyyn kannattaa ottaa mukaan palkkaamista varten herkkuja, joista koira pitää. On hyvä huomioida, että kaikilla koirilla herkut eivät toimi palkkaamisessa. Joillain koirilla lelu saattaa toimia paremmin, joillain sekä että. Koiralle on hyvä napata mukaan myös vettä ja makuualusta. On tärkeää, että näyttelynjärjestäjältä saatu kilpailunumero (toimitetaan sähköisesti tai postitse) otetaan mukaan näyttelypaikalle, sillä sitä tulee pitää esillä koiraa esiteltäessä. Numero kiinnitetään esittäjän vasempaan käsivarteen tai lanteiden vasemmalle puolelle, kuitenkin niin, että se on selkeästi nähtävissä kehäsihteerille ja tuomarille.

Näyttelypaikalle kannattaa saapua vähintään tuntia ennen omaa vuoroaan, mutta nuoren koiran kanssa kannattaa varata reilusti aikaa, jotta se ehtii tutustua näyttelypaikkaan, alustaan ja meteliin. Omaa vuoroa voi seurata luettelon kautta tai kehän laidalla.

Oman vuoron alkaessa näyttelyluokka kootaan kehään numerojärjestyksessä. Kehäsihteeri tarkastaa koirat ja opastaa ne omille paikoilleen. Aluksi tuomari silmäilee koko luokan, jonka jälkeen se mahdollisesti juoksuttaa koirat kehän ympäri. Jokainen yksilö arvostellaan yksitellen vuorollaan.  Tuomari käy koiran läpi, juoksuttaa sitä kehässä ja antaa laatuarvostelun. Koirat sijoitetaan paremmuusjärjestykseen (4 parasta). Kaikki koirat, jotka ovat saaneet laatumaininnan erinomainen, jatkavat kilpailuluokkaan. Myös laatumaininnalla erittäin hyvä palkitut koirat osallistuvat kilpailuluokkaan, mikäli erinomaisella palkittuja koiria on luokassa vähemmän kuin neljä. Tuomari päättää onko sijoittuneista koirista joku / jotkut koirat sertifikaatin arvoisia. Mikäli on, jatkaa koira sukupuolen parhaan yksilön valintaan.

Rodun paras -tittelistä kilpailevat parhaaksi nartuksi ja parhaaksi urokseksi sijoittuneet koirat. Paras narttu/uros sijoittuneet voivat saada iästä riippuen erilaisia palkintoja. Rotunsa paras on voittaja ja voittaja pääsee osalliseksi kilpailemaan ryhmän/ryhmien parhaiden valintaan, esimerkiksi ryhmään 3 (terrierit).  Muita ryhmiä voi olla esimerkiksi Paras juniori ja Paras veteraani. Juniori ryhmässä kilpailevat kaikkien rotujen parhaat juniorit. Päästäkseen tähän ryhmään vaaditaan luokkavoitto junioriluokasta. Paras veteraani -ryhmässä kilpailevat puolestaan kaikkien rotujen parhaat veteraanit. Ryhmien voittajat jatkavat koko näyttelyn huipentumiseen, eli näyttelyn parhaan koiran valintaan (Best In Show), jossa sijoitetaan neljä koiraa.

Taran vinkit koiranäyttelyitä aloittavalle harrastajalle

Rohkeasti mukaan! Osallistu näyttelyharjoituksiin reippaasti. Käy koiranäyttelyssä ilman koiraa, jolloin sinun on helpompi tutustua näyttelyn kulkuun ja tunnelmaan. Kysy rohkeasti kokeneemmilta apua ja neuvoja. Nauti hetkestä!”

Kuvat: Nanna Salmela & Christel Labbas