Harrastuksena rally-toko

Kuopiossa asuva Salla Halonen harrastaa aktiivisesti yhdessä bullterrieriensä Nornan ”Bullanballet Laloumena” ja Freijan ”Corpus Robustus Devana” kanssa. Lajeihin kuuluvat rally-toko, toko sekä nosework. Testiin on päässyt myös jäljestäminen ja agility, hoopers on vielä listalla.

Sallan ensimmäinen kääpiöbullterrieri vei harrastuspoluille noin kymmenen vuotta sitten ja siitä kaikki sai alkunsa. Freija on käynyt pentuna pentutokoa useamman kurssin ja Norna aloitti myös heti pikkupentuna pentukurssin ja useamman toko-kurssin. Sittemmin Salla ja Norna päätyivät yhdistetylle toko+rally -kurssille ja sillä tiellä kaksikko on edelleen kahden vuoden jälkeen. Norna aloitti myös noseworkin suunniteltua aiemmin, kun kurssille ilmoitettu seniorikoira siirtyikin yllättäen ajasta ikuisuuteen kesken kurssin.

Mistä harrastaminen sai alkunsa?  

”Kaikesta turhasta puuhasta on yllättävän paljon apua arkielämässä ja kuka nyt ei haluaisi koiran etsivän ja ilmaisevan paperirahaa!”, naurahtaa Salla viitaten heidän nosework-harrastukseensa. ”Lisäksi kun huomaa, kuinka bullit oikeasti tykkää oppia uusia asioita ja puuhata ihmisten kanssa, niin asioiden käännyttyä oikealle kanavalle saattaa käsissä olla yllättävänkin nekku tyyppi”, Salla jatkaa. Toko-kurssin aikana Rally-tokoa mainostettiin hauskana ja rentoja yhteisenä puuhana koiran kanssa, joten Salla päätti lähteä kokeilemaan lajia, ja he päätyivätkin edesmenneen kääpiöbullterrierin Erwinin ” Bisbull’s Poker Face” kanssa kisaamaan ihan mestariluokkaan asti.

Millaista on harrastaminen bullin kanssa?

”Hauskaa ja raivostuttavaa! Koskaan ei tiedä, mitä kentällä tapahtuu,” naurahtaa Salla. Käydessään radalla kaveriensa koirien kanssa, Sallasta tuntui, että muut koirat toimivat pelkällä ajatuksella. Bullterrierille puolestaan joutuu ajatukset artikuloimaan ja viittomaan useammalla kielellä ja viitenä kopiona. Omistajalta harrastaminen vaatii hurjan määrän huumoria, pitkää pinnaa ja mielellään tsemppikaverin. Kekseliäisyys on kova sana bullterriereiden parissa, ne kun osaavat vedättää huomaamattaan, mutta tekevät kyllä, jos sillä tuulella ovat. Salla sanoo, että usein kuulee bullterriereiden olevan tyhmiä, vaikka sitä ne eivät kuitenkaan ole. Sallan oman kokemuksen mukaan bullterrierit tylsistyvät nopeasti, eikä sen takia samaa asiaa voi toistaa tuntikausia. ”Laatu korvaa määrän, mieluummin useasti, vähän ja laadukkaasti – saa lopettaa, vaikka heti yhden huippuhetken jälkeen, josta tottakai saa megapalkan, eihän kukaan ilman palkkaa töitäkään tee”, sanoo Salla. Salla ei treenaa koiriensa kanssa kotona. ”Kuka sitä kotiläksyt nyt muutenkaan tekisi, vaan jos satutaan silloin tällöin käymään arkiaamuisin hallilla, niin kerrataan kuukauden kotiläksyt kerralla”. Salla kokee, että bullterrierit ovat mestareita ketjuttamaan asioita oman mielensä mukaan, eli jos koira alkaa tarjoamaan jotain ihmeellistä, niin se on vain jossain vaiheessa saanut todennäköisesti palkan aavistuksen väärässä kohdassa.

Mitä on rally-toko?

Rally-toko on sekoitus tottelevaisuutta, koiratanssia ja agilityä. Lajissa tärkeintä on koiran ja ohjaajan iloinen yhteistyö, ja laji sopii kaiken rotuisille ja ikäisille koirille sekä kaikille ohjaajille. Rally-tokossa suoritetaan erilaisia liikkeitä tehtäväkylttien määräämässä järjestyksessä tuomarin suunnittelemalla radalla. Liikkeitä voivat olla esimerkiksi liikkeestä istuminen, liikkeestä seisominen, pyörähdyksiä, seuraamispuolen vaihtaminen, seuraaminen eri tempoilla ja erilaisin käännöksin, sekä ohjaajan edessä ja sivulla peruuttaminen. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin, että käsimerkeillä, ja sitä saa kannustaa koko radan ajan. Rally-tokossa on neljä eri luokkaa: alokas, avoin, voittaja sekä mestari. Kylttejä on radalla 10–20 kappaletta ja radan pituus sekä vaativuus kasvavat siirryttäessä luokasta toiseen, samalla arvostelu tiukentuu.

Rally-tokossa alokasluokan radat suoritetaan koira kytkettynä ja koira kulkee ohjaajan vasemmalla puolella. Radalla tulee olla tavallinen solkipanta tai valjaat ja hihna, eikä niissä saa roikkua mitään ylimääräistä. Ylemmät luokat suoritetaan koiran ollessa irti ja oikealla puolella seuraaminen tulee mukaan voittajaluokassa. Koira kannattaakin opettaa seuraamaan heti alusta lähtien kummallakin puolella ja jokainen tehtävä suoritettavaksi kummallakin puolella. Tämä tukee hyvin sitä, että koira pysyy kunnossa eikä lihakset esimerkiksi jumiudu toiselta puolelta. Fyysisesti laji ei ole kovin raskas ja se on hyvä laji junnusta vaariin. Varsinkin ylemmissä luokissa itse treeni menee jo fysiikkatreenistä juuri siksi, että kaikki liikkeet tulee kyetä suorittamaan kummaltakin puolelta.

Sallan vinkit harrastusta aloittavalle

”Jos koira osaa naksuttelun, niin siitä on hyvä lähteä. Koira oppii parhaiten, kun se oikeasti keksii asian itse. Houkuttelemalla ja käsin ohjaamalla ei tule niin hyvää oppimistulosta,” toteaa Salla. ”Kannattaa myös opetella palkkaamaan koira juuri kyseiselle koiralle parhaalla palkalla, erityisesti jos suunnittelee menevänsä jollekin kurssille.”

”Ennen Rallyn aloittamista kannattaa harkita edes yhtä toko-kurssia, koska laji kuitenkin on pohjimmiltaan seuraamista ja paikallaoloa höystettynä mukavilla twisteillä,” sanoo Salla. Rally-tokoa voi treenata monissa koirakouluissa, ja näiden suhteen kannattaa myös olla kriittinen, koska hyvä opettaja voi olla kiven alla. Tehtäväkyltit löytyvät myös Virkusta (www.virkku.net), jos lajiin haluaa tutustua itsenäisesti. Vanhoja ratapiirustuksiakin on myös helposti saatavilla internetistä.

Rally-toko saattaa olla nimenomaan ohjaajalle hankala laji. Salla sanoo, että kisatilanteessa se on yleensä ohjaaja, joka kerää kaikki virhepisteet. Rally-tokossa on hyvin paljon mitä ihmeellisimpiä sääntöjä, joiden sisäistämiseen voi mennä aikaa, eikä aina silloinkaan ihan ymmärrä mitä pitäisi tehdä. Kisoja järjestetään ympäri maata ja yleensä yleisö on sallittu suorituksia seuraamaan. ”Onneksi aina voi harrastaa ilman kisatavoitteita, eikä kaikki ole silloin niin justiinsa!” sanoo Salla.