Nasal dermoid sinus – Nornan nassu

Kaikki varmaan tietävät mitä on, kun ei tiedä mikä koiraa vaivaa? On selkeitä ja epämääräisiä oireita, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Alat jo epäillä itseäsi vainoharhaiseksi. Käytte lääkärissä, missä oireita vähätellään. Käytätte koiraa toisella, missä asiaan paneudutaan vähän enemmän. Lopulta sieltä ohjataan CT-kuviin, kun rehellisesti tunnustettiin, ettei täällä pysty tekemään mitään, mitä ei jo olisi tehty, eikä tiedetä mikä on vikana.

Nornan kuono alkoi turpoilla pääsiäisenä 2023 siihen pitkänä perjantaina osuneen lumipallon vuoksi. Heti seuraavana aamuna kuono oli hieman turvoksissa. Illalla se oli jo
huomattavan turvoksissa ja Nornalle oli noussut korkea kuume. Ensiavuksi saatiin lyhyt ab-kuuri ja tulehduskipulääkettä. Kaikki näyttikin paremmalta jo seuraavana päivänä. Kuume oli poissa ja turvotus alkoi laskea. Kuitenkin huhtikuun lopussa kuonoon kasvoi pieni patti. Toukokuun alussa kuono turposi jälleen, jolloin kävimme lääkärissä, missä kuonosta otettiin rtg-kuvat ja nenäontelo tähystettiin. Ei tultu hullua hurskaammaksi. Kipulääkkeestä ei yksinään ollut apua.

Kesäkuun alussa käytiin taas lääkärissä, mistä saatiin pitkä ab-kuuri ja epäily oli, että turvotus on jossain nenäontelon ja ihon välissä, eli ensimmäinen diagnoosi kumottiin kokonaan. Aluksi näyttikin siltä, että ab-kuuri auttaa, mutta kuono alkoi jälleen turpoamaan kesken ab-kuurin.

Päädyimme CT-kuviin, mihin onneksi pääsimmekin nopeasti. Kuvat lähtivät lausuttavaksi ulkomaille ja lausunnon valmistumiseen sanottiin menevän kaksi viikkoa. Alkoi tuskainen odotus. Puhelin soi viikon päästä lauantaina. Saimme diagnoosin ja kuulin ensimmäistä kertaa sanat ”nasal dermoid sinus”. Asia, jota esiintyy toisilla roduilla enemmän kuin toisilla, tyyppirotu mm. bullterrieri. Soittanut lääkäri levitteli käsiään, ettei hänellä ole aavistuskaan kuka tätä hoitaa, varmaan joku etelässä. Sain sähköpostiini lausunnon, mitä tavasin itsekseni ties kuinka kauan ja yritin ymmärtää mitä minulle juuri sanottiin.

Mikä se sitten on?

Nasal dermoid sinus on synnynäinen kehityshäiriö – epätäydellinen ektodermin ja hermostoputken erottuminen – joka koostuu ontosta putkimaisesta sisennyksestä ihossa, mikä menee sisälle kudoksiin. Dermoidi kysta on säkkimäinen rakenne, joka muodostuu, koska solujen, joiden kuuluisi olla kehon ulkopuolella (kuten ihosolut), ovat jääneet jumiin ihon alle alkion kehityksen aikana. Nasaalisessa muodossa dermoid sinus esiintyy nenän päällä (kuonossa) ihon alla. Dermoid sinukset aiheuttavat ongelmia, koska ne ovat alttiita tulehduksille, nasaali muodossa yleensä trauman seuraksena. Dermoid sinukset esiintyvät aina selänpuoleisessa keskilinjassa. Dermoid sinus on periytyvä tauti ja se on aina olemassa jo syntyneillä pennuilla, eikä se koskaan kehity myöhemmin. Pienellä pennulla tyypillinen piste ihossa saattaa olla niin pieni, ettei sitä huomaa.

Periytyvyyttä ei ymmärretä täysin, mutta koirat joilla on DS ei tule käyttää jalostukseen. Dermoid sinukset, jotka täyttyvät, tulehtuvat tai aiheuttavat neurologisia oireita tulee hoitaa kirurgisesti. Jos dermoid sinukset jättää hoitamatta, siinä voi esiintyä toistuvia tulehduksia. Kirurginen toimenpide on vaativa ja pitkä ja siihen liittyy paljon komplikaatioriskejä. Lisäksi jos dermoid sinuksen kudosta jää poistamatta, se voi kasvaa takaisin.

Nornan tapauksessa sinus ei jatkunut aivoihin asti, mikä on todella hyvä juttu leikkauksen kannalta. Useiden kyselyjen ja suosituksen perusteella löysin lopulta paikan, missä Norna voitaisiin leikata. Kävimme verikokeissa tarkistamassa, että Nornan hyytymistekijät ovat kunnossa noin viikkoa ennen leikkausta, koska nenäontelo vuotaa todella paljon verta. Lisäksi antibioottikuuri aloitettiin viikko ennen leikkausta voimakkaan turvottelun takia. Nornan kuono avattiin aina nenästä silmien väliin, jotta dermoid sinus saatiin poistettua kokonaan. Leikkauksessa irrotettiin fibroottinen kudosontelo nenän takaa, josta jatkettiin seuraamalla aina ohenevaa juostetta silmien väliin. Poistettua luuta ei voitu laittaa takaisin, koska jos siinä on kiinni sinusta, se kasvaisi takaisin.

Norna vietti koko päivän klinikalla, josta se pääsi kotiin illalla kassillinen lääkkeitä mukanaan. Toipuminen eteni todella hyvin ja ruokakin maistui jo samana iltana.
Seuraavana aamuna oli puhelu kirurgin kanssa, kuinka yö oli mennyt – toipumiseen kuuluu mahdollisesti runsastakin nenäverenvuotoa useiden päivien ajan, mutta Nornan kanssa nenäverenvuoto oli todella vähäistä. Ensimmäinen viikko vietettiin hieman eristyksissä, ettei pääse tapahtumaan mitään vahinkoa. Tikeistä otettiin puolet pois kahden viikon kohdalla ja loput kolmen viikon kohdalla. Haava parani ongelmitta eikä komplikaatioita ilmennyt. Saunaankin päästiin kuukausi leikkauksesta. Kolme kuukautta leikkauksen jälkeen naamaa koristaa komea arpi, mutta elämä on muuten palautunut normaaliksi. Ainoa rajoite, joka meille asetettiin, oli se, ettei kuonopantaa saa pitää, muuten saa haavan parannuttua elää ihan normaalia koiran elämää.

Itse leikkauksesta enemmän infoa sekä kuvia leikanneen kirurgin instagramissa @koirien_kasvainkirurgi.

Teksti ja kuvat: Salla Halonen